infoHaalbaarheidsstudie voor herbestemming van een omwalde hoeve
jaar2017
statusopgeleverd
fase 1Schuur
fase 2Ter Ast
plaatsMoorsele
bouwheerfamilie Douchy
De omwalde hoeve heeft honderden jaren gediend als een plek waar gewoond en gewerkt werd. De omliggende landbouwgrond werd intens gecultiveerd door bewoners en omwonenden. Door de tijd heen is de hoeve één geworden met het omliggende landschap van velden. De laatste decennia werd de druk op de boerderij te groot en verdween de boerderijfunctie. De historisch waardevolle site en gebouwen vragen om een doordachte herbestemming.
De hoeve wordt herbestemd tot meervoudig wonen in de vorm van cohousing met divers doelpubliek. Er wordt toegespitst op kandidaten die aan kleine lokale landbouw doen. Zij zijn diegenen die de relatie moeten hernieuwen tussen de gebouwen en het landschap. Naast de woningen worden hiervoor ateliers ter beschikking gesteld. Zo worden de landbouwproducten niet alleen geteeld maar ook verwerkt op de site. Daarnaast worden woningen voor ouderen en minder 'productieve' gezinnen voorzien. Een gezonde mix tussen beroepen en leeftijden vergroot het belang en de leefbaarheid van het project. Wat ze samen brengt is het leven op de boerderij.
Naast de combinatie van ambacht en wonen is in de voormalige chicorei fabriek plaats voor het gemeenschapshuis dat op geschikte momenten kan dienen als 'hoevebrasserie' of verkooppunt voor de lokale producten. Er ontstaat een sociaal en economisch leefbaar woonmodel met een mix van bewoners en een interessante micro lokale industrie die plaatsgebonden is met zijn omgeving. De boerderij als productief en open erf. De plek gekarakteriseerd door het erf met de gebouwen en de tuin blijft behouden en wordt versterkt. De omwalling rond de tuin wordt terug herkenbaar gemaakt met hoge slanke bomen. Binnenin de omwalling is plaats voor een gemeenschappelijke tuin. Daartegenover staat het erf tussen de gebouwen als een intensief landschap waar ontmoeting centraal staat. Rondom de omwalling vinden we de velden als leverancier van het voedsel.
De herbestemming van de verschillende gebouwen is een noodzaak om de waardevolle gebouwen te kunnen bewaren. Samen met het zorgvuldig bewaren en restaureren van de bestaande façades worden enkele welgekozen en goed afgewogen architecturale elementen toegevoegd om terug de nodige openheid en cachet te geven aan de verschillende gebouwen.
De omwalde hoeve heeft honderden jaren gediend als een plek waar gewoond en gewerkt werd. Door de tijd heen is de hoeve één geworden met het omliggende landschap van velden. De historisch waardevolle site en gebouwen vragen om een doordachte herbestemming.
Omwalde vierkantshoeve, Ferrariskaart 1771
De hoeve wordt herbestemd tot meervoudig wonen in de vorm van cohousing met divers doelpubliek. Een gezonde mix tussen beroepen en leeftijden vergroot het belang en de leefbaarheid van het project. Wat ze samen brengt is het leven op de boerderij.
De boerderij als productief en open erf. De plek gekarakteriseerd door het erf met de gebouwen en de tuin blijft behouden en wordt versterkt. De omwalling rond de tuin wordt terug herkenbaar gemaakt met hoge slanke bomen. Binnenin de omwalling is plaats voor een gemeenschappelijke tuin. Daartegenover staat het erf tussen de gebouwen als een intensief landschap waar ontmoeting centraal staat. Rondom de omwalling vinden we de velden als leverancier van het voedsel.
Er wordt toegespitst op kandidaten die aan kleine lokale landbouw doen. Zij zijn diegenen die de relatie moeten hernieuwen tussen de gebouwen en het landschap. Naast de woningen worden hiervoor ateliers ter beschikking gesteld. Zo worden de landbouwproducten niet alleen geteeld maar ook verwerkt op de site. Daarnaast worden woningen voor ouderen en minder 'productieve' gezinnen voorzien.
In de voormalige chicorei fabriek plaats voor het gemeenschapshuis dat op geschikte momenten kan dienen als 'hoevebrasserie' of verkooppunt voor de lokale producten. Er ontstaat een sociaal en economisch leefbaar woonmodel met een mix van bewoners en een interessante micro lokale industrie die plaatsgebonden is met zijn omgeving. De boerderij als productief en open erf.